May 2024
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
May 2024
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
vertrek en retour datum nog onbekend?
13 January 2023

Verborgen Kosten van Goedkope Vluchten

Het boeken van een vakantie begint tegenwoordig voor veel mensen bij het vergelijken van de prijzen van de prijsvechters als het op vluchten aankomt. De prijs die je op die websites ziet, is vaak niet de prijs die je uiteindelijk voor de vlucht zal betalen.

Omdat deze prijsvechters alsnog enorm populair zijn, waarschuwen wij je graag middels deze blog meest gebruikte manieren waarop die goedkope vluchten uiteindelijk toch niet zo goedkoop zijn.

Soms is een vlucht immers goedkoper dan het parkeren op de luchthaven is of dan een hotel op de luchthaven is, maar als je alle , haast onvermijdelijke, extra kosten in overweging neemt, blijken deze goedkope vluchten toch niet zo goedkoop te zijn. Om jou hiervoor te behoeden, zetten we hieronder 8 ‘trucjes’ die prijsvechters gebruiken op een rijtje.

Boekingskosten inclusief credit en debit card kosten

Om te voldoen aan een uitspraak van de OFT, zal Ryanair de £6 debetkaartkosten in de hoofdprijs van de vlucht opnemen, maar voor degenen die met een creditkaart willen betalen, zullen er 2% extra 'verwerkingskosten' zijn.

Prijzen noemen zonder belasting

Dit was een favoriet van Ryanair. Het is hen verboden te adverteren met vluchtprijzen zonder belastingen, maar zij tonen deze nog wel op hun website. De meeste luchtvaartmaatschappijen, waaronder Easyjet, rekenen ze nu echter wel door in de vermelde prijs. Dat scheelt al een hoop, want vluchten worden redelijk belast. Zo betaal je o.a. de volgende vormen van belasting als je vliegt:

  • Luchthavenbelasting
  • EU heffing
  • Dienstenheffing

Het is dan logisch dat het niet meenemen van deze belastingen in de op de website vermelde prijs, er uiteindelijk toe zal leiden dat jij onderaan de streep fors duurder uit bent.

Ruimbagage en handbagage

Easyjet kondigde deze maand aan dat het de hoeveelheid 'gegarandeerde handbagage' met 37% vermindert. Op bijzonder drukke vluchten zal bagage die deze nieuwe limiet overschrijdt in het ruim worden opgeborgen, wat betekent dat jij dan bij aankomst in de rij moet staan voor je bagage. Zolang de handbagage binnen de oude limieten blijft, zijn er geen extra kosten. De nieuwe toegestane afmetingen voor handbagage zijn 50 cm x 40 cm x 20 cm, een vermindering met 5 cm voor elke afmeting. Het is waarschijnlijk dat andere luchtvaartmaatschappijen dit voorbeeld zullen volgen. Zo stijgt de op de website vermelde prijs niet, maar zul je vaker moeten gaan betalen voor het meenemen van je handbagage.

Kosten voor het meenemen van baby's

Hoewel de meeste luchtvaartmaatschappijen geen toeslag vragen voor baby's jonger dan 2 jaar die op de schoot van een volwassene zitten, rekent EasyJet hiervoor £20 per enkele reis en Ryanair £30 per enkele reis. Let hierbij ook op de leeftijden op de terugreis. Als je kind 3 jaar wordt voor de terugreis, zal Ryanair verwachten dat je het volledige volwassenentarief betaalt.

Afstand luchthaven van locatie

Houd rekening met de extra kosten voor vervoer van en naar luchthavens verder weg van toeristische bestemmingen. Neem bijvoorbeeld een vlucht naar Venetië met Ryanair. Deze heeft als eindbestemming luchthaven Venetië Treviso, die ongeveer 20 mijl verder weg van Venetië ligt dan de luchthaven Venetië Marco Polo.

Instapkaarten

Bij EasyJet heb je slechts een paspoort nodig om in te checken. Bij Ryanair zul je echter een gedrukte instapkaart moeten tonen. Als je deze instapkaart bent vergeten of kwijtgeraakt, dan dient er een boete van £70 per persoon of het equivalent in euro's te worden betaald.

Snacks tijdens de vlucht

Uit een enquête is gebleken dat de kosten van een maaltijd tijdens de vlucht bij Ryanair vaak hoger zijn dan de prijs van het ticket. Ook is het zo dat luchtvaartmaatschappijen als bijvoorbeeld KLM op korte Europese vluchten geen kosten in rekening brengens voor een broodje, een glas wijn of een kop thee/koffie. Prijsvechters zullen hiervoor wel kosten voor in rekening brengen. Als jij iemand bent die aan boord graag nog wat eet of drinkt, zijn dit dus kosten waar je bij het boeken rekening mee dient te houden.

Zitplaatsreserveringen en extra beenruimte

De meeste luchtvaartmaatschappijen brengen kosten in rekening voor stoelreserveringen, maar de bedragen lopen sterk uiteen. Uit een vergelijking die in de VK is gedaan, blijkt dat British Airways gemiddeld £7 rekent voor de 24-uurs check-in, maar dat het gezinnen groepeert zonder extra kosten. Easyjet rekent in delen van £3, £8 en £12. Een zeldzame keer dat Ryanair minder rekent dan Easyjet vragen ze £10 vooraf of £15 op de luchthaven.